Erik Dahlbergsgymnasiet
Jönköping kommun
Program

ED-elever nådde topplacering i Robot-VM

Under senare delen av juli avgjordes RoboCup 2015 i Hefei (Kina). Tre ED-elever utgjorde ett av Sveriges landslag. ED-eleverna slutade på en fin femteplats i hela VM.

Robottävlingen RoboCup 2015 utgör VM i robottävling och på plats var tre killar från ED och försvarade de svenska färgerna i grenen "Rescue Line".

Killarna tog under våren hem SM-guldet och hamnade på en topplacering även i VM. De slutade nämligen femma av 26 deltagande lag från hela världen. En mäktig prestation då flera av de andra lagen har deltagit även tidigare år.

Sveriges landslag i robot-VM i denna gren bestod alltså av tre killar från ED:s teknikprogram (Zacharias, Josef och Kieron) som utgjorde laget med namnet "untitled ED". I deras gren går tävlingen ut på att själv bygga och programmera en robot som ska klara av flera olika uppgifter på egen hand och utan fjärrstyrning, alltså helt autonomt. Deras robot hade uppgiften att följa en svart linje till ett mål för att sedan plocka upp fyra bollar och leverera dem till en "Rescue zone". På vägen finns olika hinder, korsningar eller ibland ingen linje alls. Bollarna ligger också på slumpvalda ställen så att robotens första uppgift är att leta upp dem.