Erik Dahlbergsgymnasiet
Jönköping kommun
Program

VO-elever lär med levande docka

Under december har en högteknologisk docka inhandlats till Vård- och omsorgsprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet. Dockan kan till exempel hosta, kräkas och skrika.

ED:s lektionssalar för undervisning inom vårdämnen ser ut som vanliga sjukhussalar, med justerbara sängar, stetoskop och andra instrument. På en monitor visas puls, blodtryck och syresättning. Nu har miljön kompletterats med en docka som beter sig som en riktig patient.

–Tidigare har vi bara haft enskilda kroppsdelar att ta prover på, en arm till exempel. Nu kan eleverna följa ett helt patientfall. I Jönköping är vi den enda skola som har en sådan här docka på plats och kan använda den dagligen, berättar vårdläraren Isa.

Foto: Thomas Jokiniemi, Smålands folkblad

För ED:s VO-elever blir det en kvalitetshöjning av undervisningen.

–Man tar det mer på allvar, om man övar på varandra blir det mest att man skämtar, säger VO-eleven Amanda.

Eleverna på VO på ED kan arbeta som exempelvis undersköterska, vårdare och personlig assistent efter utbildningen, men många planerar att studera vidare till just sjuksköterska.

–Många har en tanke om att utbilda sig till sjuksköterska, polis eller socionom. Men under utbildningen får de information om att det även finns andra yrken som passar exempelvis biomedicinsk analytiker, berättar Isa Persson.

Denna nyhet är ett referat av en artikel i Smålands folkblad, se artikeln i sin helhet här >>länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela p Facebook Dela p Twitter Pusha sidan Dela p Myspace Kom ihÂg sidan
Jönköpings kommun, utbildningsförvaltningen
Telefon 036-10 50 00

Ansvarig
Göran Isberg

Synpunkter på webbplatsen
Om cookies
Till www.jonkoping.selänk till annan webbplats